De mate van gebruik bepaalt de intensiteit van het opladen. Accu’s kunnen lui worden wanneer ze te snel weer opgeladen worden, maar ze kunnen ook te ver leeg raken. De oplader laadt de accu’s alleen op wanneer er nog voldoende ‘grond’spanning inzit. Aangezien een tillift een vervoermiddel is en altijd operationeel moet zijn, raden we aan de tillift altijd op de oplader terug te plaatsen. Natuurlijk kan dit in een strikt schema, bijvoorbeeld ’s nachts laden en overdag in gebruik. De kans op luiheid in de accu’s weegt niet op t.o.v. een tillift die dienst weigert omdat de accu’s net leeg zijn. Onze tilliften geven overigens bij het tillen een geluidsignaal om aan te kondigen wanneer de accu’s bijna leeg zijn.
Zie onze pagina over maatvoering.
Actief – Passief, Verrijdbaar – Plafondlift
Actieve tillift
Deze tillift helpt de cliënt tot stand of tot een halfstaande houding. Actieve tilliften zijn zeker niet voor iedereen geschikt. De cliënt moet een enigszins stabiele romp hebben (een beetje kunnen zitten), kunnen steunen op minimaal een been, begrijpen wat er gevraagd wordt en vervolgens meewerken. Ook mogen er geen grote problemen met het schoudergewricht zijn (zoals ontwrichtingsgevaar). Een belangrijk voordeel van actieve liften is dat iemand steunt op zijn voeten. De cliënt gebruikt daarbij zijn spieren en gewrichten een beetje; vandaar ook de benaming actieve lift.
Zelfs dit kleine beetje zelfredzaamheid kan herstel bespoedigen of achteruitgang vertragen. Actieve liften hebben verder als voordeel dat de onderrug en de benen van de cliënt vrij zijn. Ze zijn dus geschikt om iemand naar het toilet of de po-stoel te begeleiden. Het aan- en uitkleden, het wassen en het wisselen van incontinentiemateriaal gaat makkelijker. Een nadeel is dat de cliënt op de rand van het bed moet kunnen zitten. Want deze lift tilt namelijk niet, zoals een passieve lift, van lig naar zit. Als deze handeling zwaar is, kun dit soms opgelost worden met de elektrische hoofdverstelling en/of een (draaibare) papegaai. Het bed helpt iemand dan naar zit, waarna de benen uit bed geschoven kunnen worden.
Passieve tillift
Passieve tilliften worden gebruikt door cliënten die zichzelf nauwelijks of niet meer kunnen verplaatsen. De lift doet al het tilwerk. De cliënt zit of ligt dan in een band die het lichaam helemaal ondersteunt. De meeste passieve tilliften kunnen iemand van lig naar zit of omgekeerd bewegen tijdens het tillen. Dat is heel handig, want je hoeft iemand dan niet eerst naar zit te tillen. Je kunt direct van ‘lig in bed’ naar ‘zit op de stoel’ gaan. Dit gebeurt soms vanzelf en soms met een ‘kanteljuk’, dat ook elektrisch uitgevoerd kan zijn. Zeker bij zware cliënten is dit laatste prettig. Het is anders erg belastend voor de polsen van de verzorgende.
Plafondtilsysteem
Vooral bij ruimtelijke problemen is een plafondsysteem zeer geschikt. Niet alle plafondsystemen kunnen echter goed actief tillen. Veel instellingen combineren daarom een gewone verrijdbare actieve tillift met een plafondsysteem voor passief tillen. Plafondsystemen kunnen tijdelijk (met een losstaande opstelling) of vast zijn (aan muur of plafond bevestigd).
Een verrijdbare lift is altijd met verzorging, een plafondlift biedt mogelijkheid tot zelfstandigheid. Een verrijdbare lift is in principe overal inzetbaar en naartoe te verrijden en zelfs op vakantie mee te nemen. Maar hoe vaak verplaats je je bed of toilet? Oftewel wanneer wil je nou echt ‘overal’ kunnen tillen? Een plafondlift is dan veel praktischer; geen obstakel, sneller, effectiever en humaner door beter contact met belanghebbende. Eenmaal goed gepositioneerd en geplaatst verloopt de transfer veel soepeler met minder strubbelingen. Sommige gewenste plaatsen zijn met een verrijdbare tillift niet goed bereikbaar, bijvoorbeeld omdat het bad niet onderrijdbaar is.
Wettelijk niet, zeer gewenst is het wel. De eigenaar (bijvoorbeeld de gemeente, maar dit kan ook de gebruiker zelf zijn) heeft wel een zorgplicht, dus behoort de tillift wel werkende gehouden te worden. Storingen zijn ongewenst en altijd ongelegen. Jaarlijks onderhoud voorkomt storingen. De monteur kijkt de tillift preventief na en vervangt defecte onderdelen. Daarnaast kijkt hij ook naar de te verwachten slijtage. Hierdoor kan preventief worden ingegrepen en kunnen storingen voorkomen worden. Veiligheid staat voorop en voor een goede werking dient elk apparaat goed onderhouden te worden. Tiltechniek biedt een jaarlijks inspectie- en onderhoudscontract aan waarbij alle elementen van de tillift worden nagekeken. Daarnaast bent u dan verzekerd van snelle service en korting op de te vervangen onderdelen. Inclusief gratis instructie, éénmaal per jaar.
Wij helpen u graag met de juiste oplossing. Neem vrijblijvend contact op of bel 0416-650867.
Bekijk bijvoorbeeld onze tilbanden (en maattabel) of accessoires zoals de digitale weegschaal.
Bel 0416-6508670416-650867 of ga naar ons contactformulier en vraag om een vrijblijvende proefplaatsing.
Tiltechniek is al 25 jaar gevestigd in Waalwijk en heeft klanten door het hele land. Tiltechniek levert plafondliften en tilliften voor mensen met een fysieke beperking, maar biedt bovenal maximale zelfstandigheid en een verbetering van jouw levenskwaliteit.
Ma - Vr: 8:30u - 17:00u
Za, Zo: Gesloten
Energieweg 12-A
Postbus 334
5140AH Waalwijk
info@tiltechniek.nl
Tel: 0416-650867