Mevrouw N

"De eerste keer weer in bad, gaf ze bijna licht"

Mariëtte Renders is namens en met haar tante heel erg blij met de plafondlift in de badkamer. Nu kan er toch weer gebadderd worden! En wat wordt dat enorm gewaardeerd door deze mevrouw met de leeftijd van 102 jaar! 'Ze geniet er buitensporig van.'.........

Op haar respectabele leeftijd is het een mevrouw die weinig verlangens meer lijkt te hebben én weinig weerstanden tegen hoe de dingen zich voordoen. Maar toen ze niet meer in bad kon en 'afgelapt werd op het toilet' ervoer ze dit echt als 'ver-schrik-ke-lijk'.

Als het voor haar echt zo belangrijk is om in bad te gaan, dan gaan we dat regelen, besloot Mariëtte Renders.'De eerste keer weer in bad, gaf ze bijna licht, zo fijn vond ze het.', vertelt Mariëtte. 'Ik ben zo fris, ik ben zo fris', klonk het. Het gevoel dat de aanschaf van de plafondlift de moeite waard is om te doen, hoe oud iemand ook is, en hoe kort iemand wellicht nog leeft, is dubbel en dwars bevestigd. Mariëtte Renders hoopt dat andere mensen dit zullen lezen en er inspiratie en motivatie uit zullen halen om de investering te doen in zichzelf of hun naaste.

 

De regie is helemaal bij haar

Met een badstoeltje wat aan de plafondlift hangt, wordt mevrouw in bad getild en daar wast ze zich helemaal zelf. 'De regie is helemaal bij haar'. Alleen dat aspect is wellicht al veel waard wanneer iemand volledig van de zorg van anderen afhankelijk is.

Eerst probeerden ze een stoeltje uit voor onder de douche maar dat werkte niet prettig. Toen kwam Mariëtte Renders de plafondlift tegen op de Tiltechniek website. Ze printte de brochure uit en legde aan haar tante uit hoe het werkte en wat het zou doen. Na wat twijfel bij mevrouw over wel of niet verbouwen, trok Mariëtte de stoute schoenen aan en hakte de knoop door. Niet verbouwen. Ze had de indruk dat dit helemaal niet nodig was en ze belde Tiltechniek voor een afspraak.

Verbouwen was niet nodig

Ervaren als ze was met de twijfels en weerstanden van sommige zorgverleners, haalde ze de eerste verantwoordelijke van de zorginstelling bij het gesprek met Tiltechniek erbij. Binnen een week was het geregeld en hing de plafondlift. Verbouwen bleek inderdaad in z'n geheel niet nodig.
'Ik kan alleen maar in superlatieven praten', bemerkt Mariëtte. Ze benoemt Tiltechniek als: 'Ge-wel-dig!, goed georganiseerd, ze komen afspraken na, zijn heel plezierig in de omgang, reageren snel en geen moment had ik het gevoel dat ik geen 'nee' mocht zeggen tegen de aankoop.'

'Eigenlijk apart dat we zo blij zijn als het zo goed loopt. Jammer dat het een uitzondering is, zeker in de zorg.' Mariëtte Renders bemerkt dat ze dit onderwerp verder maar zal laten voor wat het is, want anders zijn we zo uren verder.

Toch wel weer mooi zo, hè, die kleuren van de herfst

Ze is er bovenop blijven zitten toen de plafondlift in gebruik genomen moest gaan worden en heeft zelf de verzorgers begeleid. Tegen elk mogelijk bezwaar wat werd geopperd, zette zij gelijk haar oplossingsgerichte instelling en binnen een dag waren de meeste 'jamaars' creatief omzeilt. Haar tante heeft een huid die zo kwetsbaar is dat het al kapot gaat als je ernaar kijkt, dus wilden ze haar niet onnodig blootstellen aan botsinkjes met de muur of de badrand, hoe licht ook. Ze schreef de uitgevonden procedure op een A4-tje en alle geautoriseerde verzorgers doen mevrouw nu op dezelfde beproefde manier in bad.
Op dit moment is dat nog maar 2x per week, maar Mariette maakt zich hard voor dagelijks. 'Als dat niet lukt, dan ga ik particuliere zorg inkopen.'

Mariëtte Renders ziet hoe haar oude tante in mensen iets bijzonders lijkt aan te raken. 'Mensen gaan voor haar op hun knieën. Ze is een heel tevreden mens. Ze zit eigenlijk de hele dag op de bank maar geniet van elk klein beetje aandacht wat ze krijgt en als ze het niet krijgt is het ook goed. Ze accepteert wat ze niet meer kan en is heel nuchter, oplossingsgericht en ongelooflijk geïnteresseerd in de mensen om haar heen, altijd al geweest. En nu willen mensen op hun beurt iets voor haar doen. Ze is eigenlijk wel klaar met het leven en tegelijk kan ze dan ineens opmerken; 'toch wel weer mooi zo, hè die gekleurde blaadjes van de herfst'.'

  • woensdag, 13 november 2013

Product bekijken of uitproberen?

Zo op onze site ziet het er natuurlijk prachtig uit. Wij begrijpen heel goed dat je benieuwd bent of het in de praktijk voor jou ook echt werkt. En of het past bij jouw wensen en hetgeen jij nodig hebt. Maak gerust een vrijblijvende afspraak met ons, dan kunnen we je er alles over vertellen en mag je het ook echt uitproberen.

Klik voor een afspraak